Aglomeracija ulazi u završnu fazu, dionici projekta obišli radove u Pavelinskoj

Ovog tjedna održan je radni sastanak i obilazak radova svih dionika projekta Aglomeracije na kojem su sudjelovali Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, gradonačelnik Mišel Jakšić sa suradnicima, Zdravko Petras, direktor tvrtke Koprivničke vode te predstavnici izvođača radova, nadzora i ostalih službi uključenih u projekt.

Aglomeracija, kao najveći dosadašnji infrastrukturni projekt u Koprivnici i okolici, ulazi u završnu fazu te se već krenulo sa sanacijom dijelova ulica u kojima su se obavljali radovi.

– Tek na kraju ćemo vidjeti koliko je ovo velik i važan projekt. Vesele pocai o desecima kilometara nove i obnovljene vodovodne i kanalizacijske mreže, po prigradskim naseljima i općinama na mjestima gdje je nije dosada bilo. Važne su i retencije u kojima je vidljiv ekološki aspekt te rješavanje problema crnih točaka što se tiče odvodnje. Čestitam Koprivničkim vodama koje zajedno s  Gradom na projektu rade već godinama, zahvaljujem izvođaču radova i, naravno, Hrvatskom vodama i gospodinu Vukmiriću na potpori koju nam pružaju u svakom mogućem smislu – rekao je gradonačelnik Jakšić.

 

Zdravko Petras, direktor Koprivničkih voda, osvrnuo se na same radove.

– Ukupno smo od 102 kilometra novih kanalizacijskih cjevovoda izgradili 88,3 kilometra, odnosno 86,4 posto. Što se tiče vodovoda, planirano je 32 kilometra nove i rekonstruirane mreže, a trenutno smo na brojci od 27,7 kilometra, što je 86,6 posto. Ono što je korisnicima važno je to da je odrađeno šest tehničkih pregleda te se stanovnici dijelova Kunovec Brega, Starigrada i Draganovca mogu priključivati na novu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu – objasnio je Petras.

I na području općina se uskoro može očekivati mogućnost priključenja na besplatne priključke koje su stanovnici dobili u svoje parcele.

– Nakon svojevrsne krize s nabavom asfaltne mase, sada je situacija puno bolja i već je krenulo asfaltiranje po ulicama i grada i općina. Hvala svim građanima na strpljenju i razumijevanju jer su radovi bili dugi, ali u narednih 50 godina ovim projektom će se riješiti sva vodnokomunalna problematika na području gdje su obavljani radovi – zaključio je Petras.

Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, zadovoljan je dinamikom radova i stupnjem završenosti projekta.

– Brojke su izuzetne i to pokazuje da projekt ide kraju, a što je omogućila ranija visoka razna pripremljenosti Grada Koprivnice i Koprivničkih voda. Od zahtjevnijih dionica svakako je ozbiljan građevinski zahvat koji se trenutno odvija u Pavelinskoj ulici, a uvjeren sam da će se i ti radovi vrlo brzo privesti kraju, kao i radovi na drugim retencijskim bazenima. Asfaltiranje će dati konačni završetak radova po dionicama, a i ti poslovi su u tijeku ili kreću uskoro. U projektu su važan obol dale i Hrvatske vode te ministarstva i Vlada RH koji su i omogućili novac za sve aglomeracije, a tako i ovu koprivničku – rekao je Vukmirić te dodao kako se na području naše županije, odnosno na svim aglomeracijama (Koprivnica, Križevci, Đurđevac) dogodila jedna vrlo pozitivna stvar, a to je da na njima rade domaće, lokalne tvrtke – Radnik iz Križevaca, Koming iz Koprivnice i Bistra iz Đurđevca, a što je važno iz aspekta opstanka i razvoja lokalnog građevinskog sektora, a što će se opet odraziti na svakog zaposlenika tih tvrtki.

Zamolio je i za strpljenje zbog radova te naglasio kako se projekt ipak odvija u zadanim vremenskim i financijskim okvirima, unatoč pandemiji i abnormalnoj eskalaciji cijena koja se dogodila na svjetskom tržištu.

Nakon sastanka okupljeni su obišli radove na retencijskom bazenu Pavelinska, jednom od najzahtjevnijih građevinskih dijelova Aglomeracije.