Izvještajna tiskovna konferencija projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Koprivnica”

Na lokaciji Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Koprivnica, u ponedjeljak 7. studenog 2022. godine, održana je izvještajna tiskovna konferencija projekta sufinanciranog od strane EU „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Koprivnica“ povodom obilježavanja završetka radova dogradnje i opremanja pogonske zgrade Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Koprivnica (proširenje laboratorija za pitku i otpadnu vodu).

Završeni su radovi na dogradnji pogonske zgrade Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Koprivnica u Herešinu za potrebe centralnog laboratorija koji je u sklopu projekta u potpunosti namješten i opremljen najsuvremenijom opremom za laboratorijsku analizu kvalitete pitke i otpadne vode. Radovi na rekonstrukciji objekta UPOV Koprivnica te nabava instrumenata, uređaja i namještaja iznosili su oko 5 milijuna kuna sa PDV-om.

 

Događaju su nazočili Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije, Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice, načelnici općina partnera u Projektu te predstavnici izvođača radova i ostali dionici projekta Aglomeracija Koprivnica.

Direktor Koprivničkih voda Zdravko Petras kratko je opisao dosadašnji tijek radova gdje je na području općina uključenih u projekt Aglomeracije izgrađeno 44 km nove kanalizacijske mreže od planiranih 75,5 km, što je oko 59% . Ekipe koje bi do siječnja trebale završiti radove na području Hlebina i Sigeca preseliti će se u Drnje, Torčec i Botovo gdje je do sada izgrađeno 5 km od planiranih 20 km. Na području općine Đelekovec završeno je 10,7 od 12 km, dok je u Rasinji izgrađeno 6 od predviđenih 16 km.

Na području Grada Koprivnice i prigradskih naselja izgrađeno je 12,3 od predviđenih 12,5 km kanalizacijske mreže te se očekuje završetak radova do kraja godine. Nakon toga ići će se u sanacijske radove te na tehničke preglede. Izgrađeno je i 11,7 km od predviđenih 12,5 km vodovodne mreže, te je rekonstruirano 23,4 km vodovodne mreže.

 

Od značajnih građevina rade se retencijski bazeni, njih 5, od kojih je retencijski bazen Čarda u visokom stupnju izgrađenosti, bazen na Križevačkoj cesti je izgrađen preko 60 %, dok je na retencijskom bazenu Herešinska izvedeno preko 30 % radova. Retencijski bazen Pavelinska je u fazi izmicanja postojećih podzemnih instalacija te se očekuje početak izgradnje tijekom prosinca, dok se izgradnja retencijskog bazena kod Kauflanda očekuje početkom veljače.

Gradonačelnik Mišel Jakšić u svom govoru istaknuo je zadovoljstvo načinom na koji se projekt provodi te činjenicom da Koprivnica i okolica neće imati problema u pogledu vodoopskrbe, odvodnje i pitke vode.

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić istaknuo je kako projekt Aglomeracije iziskuje puno građevinskih radova i gužve na cestama ali po okončanju projekta kvaliteta života na ovim prostorima biti će puno bolja.

 

Ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja govorio je državni tajnik Mario Šiljeg koji je između ostalog pohvalio Koprivničke vode i suradnju sa Gradom Koprivnicom te izrazio zadovoljstvo što projekt Aglomeracije Koprivnica napreduje prema planiranim rokovima.

Procijenjena vrijednost projekta iznosi 410 milijuna kuna, za koji je ugovoreno sufinanciranje EU od 69,2% odnosno 283,8 milijuna kuna. Razliku od 92,5 milijuna kuna financirat će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske vode, a 33,7 milijuna kuna udio je sufinanciranje Koprivničkih voda, lokalne komponente koju će financirati Grad Koprivnica i šest općina partnera u projektu. Projekt se provodi na području Koprivničko-križevačke županije, odnosno na području Grada Koprivnice te općina Peteranec, Đelekovec, Koprivnički Bregi, Rasinja, Drnje i Hlebine.