„Platnenim torbama spašavamo zemlju“

Koprivničke vode su se uoči Svjetskog dana voda uključile u projekt „Platnenim torbama spašavamo zemlju“ zajedno s dječjim vrtićem Tratinčica, Gradom Koprivnica, Komunalcom i Komingom, a koji je javnosti predstavljen danas u objektu Loptica dječjeg vrtića Tratinčica. Statistike su pokazale da je više od 80 posto vode kontaminirano plastikom.

Upravo zbog toga odlučili smo osvijestiti djecu i njihove roditelje o važnosti korištenja platnenih vrećica i izbjegavanja plastičnih vrećica. Platnene torbe djeca oslikavaju na temu Svjetskog dana voda i zaštite voda te zaštite okoliša.

U sklopu projekta biti će organizirane prezentacije u vrtićkim odgojnim skupinama kojima će se djeca upoznati s opasnostima korištenja plastičnih vrećica i plastične ambalaže, dok su za roditelje pripremljeni informativni letci.

Jedna od glavnih aktivnosti bit će sakupljanje plastičnih vrećica. Svako dijete za donesenih 10 plastičnih vrećica dobilo je u zamjenu platnenu torbu koju će same oslikavati – objasnila je ravnateljica dječjeg vrtića Tratinčica, Ida Šipek.

Ujedno će djeca donesenim plastičnim vrećicama simbolički izrađivati čudovišta kako bi se prikazala opasnost plastike za svijet.

Gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić naglasio je kako je ponosan na društveno odgovorni komunalni sustav i kako cijelu priču spajaju s Tratinčicom, pohvalivši njihov svakodnevni rad.  Ovo je dodatna edukacija od malih nogu da moramo čuvati našu planetu jer trenutno nemamo nijednu drugu. Drago mi je zbog uloženog truda da se danas izađe s projektom i omogućimo roditeljima da se uključe – izjavio je Jakšić.

Članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat navela je još jednu aktivnost kojom će djeca povodom Dana voda napraviti plakate, a isti će biti izloženi na tržnici. I dalje ćemo, zasigurno, podržavati ovakve projekte. Od najmanjih se uzrasta potiče razdvajanje. Zemlju možemo čuvati samo ako svi zajedno sudjelujemo – izjavila je članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat.

Ovogodišnji Svjetski dan voda obilježava se pod motom „Nikoga ne smijemo ostaviti po strani – Voda za sve“. Agenda 2030 ima nekoliko ciljeva za održivi razvoj do 2030. godine, a jedan od njih je Osigurati pristup pitkoj vodi za sve, održivo upravljati vodama te osigurati higijenske uvjete za sve.