22. ožujka 2019. godine: Svjetski dan voda – „Voda za sve“

„Tko god da jesi i gdje god da živiš, voda je tvoje ljudsko pravo!“

Svjetski dan zaštite voda obilježava se već dvadeset šestu godinu za redom 22. ožujka, s ciljem podizanja svijesti javnosti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja postojećih vodnih resursa. Svake godine Svjetski dan voda naglašava po jedan specifični aspekt vode pa se ovogodišnji obilježava pod motom „Voda za sve“.

Voda pokriva više od 70 % površine Zemlje. Život na Zemlji počeo je u vodi, pa stoga nije iznenađujuće da je ona potrebna svim živim organizmima na našem plavom planetu.
Danas, 2,1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, što utječe na njihovo zdravlje, obrazovanje i život.

Agenda za održivi razvoj do 2030. godine nedvojbeno ima zacrtan put kako do 2030. godine apsolutno svi moraju imati pristup pitkoj vodi, bez ikakve diskriminacije.
Preporučeno je niz mjera od npr. integriranog upravljanja vodnim resursima na svim razinama uključujući prekograničnu suradnju, podupirati i pružati konkretnu pomoć zemljama u razvoju, povećati transfer znanja i tehnologije, onemogućiti onečišćenje okoliša.

Možemo se smatrati sretnima što imamo neometan pristup čistoj, pitkoj vodi koja je sigurna za upotrebu. U Africi i Aziji gotovo tri četvrtine stanovništva nema čistu pitku vodu.

Moramo čuvati naše izvore pitke vode čistima – ne samo zbog zaštite okoliša, već zbog zaštite našeg zdravlja!

Koprivničke vode u sklopu akcije obilježavanja ovog značajnog datuma u zaštiti prirode, uključile su se u projekt „Platnenim torbama spašavamo Zemlju“ koji je pokrenut u suradnji s dječjim vrtićem Tratinčica, Gradom Koprivnica, Komunalcem i Komingom.

Plastične vrećice kao i plastični otpad velika su prijetnja našem okolišu, a time i velika prijetnja zagađivanju izvora vode i vode općenito.

Također, na sam Svjetski dan voda, 22. ožujka 2019. godine, nekoliko razreda OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ te dječji vrtić Igra posjetit će Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, a u dječjem vrtiću Trantinčica održati će se radionica od strane zaposlenika Koprivničkih voda.